top of page

PROJECTE   HORTALITZA'T NORFEU!

IMG_9543.JPG

                         curs 2014/15                                                                                              curs 2015/16                        

2019_03 març.1.jpg

                         curs 2016/17                                                                                            curs 2018/19                         

"CONNECTATS A LA TERRA", L'ORIGEN DEL NOSTRE HORT URBÀ ECOLÒGIC

Durant el curs 2016/17 els alumnes de 4t ESO-E de l'institut (grup de reforç i PDC "Aprenents") van poder prendre part en el Projecte "Connectats amb la terra", fruit d'una nova col.laboració amb el Casal del Pescador-Jubilats del Mar de Roses. Ja fa uns cursos que en Ferran, un membre de la junta del Casal, ens va dir durant una de les seves primeres visites, que necessitàvem un hortet a l'institut, igual que tenien ells a escola. I sense dubtar-ho, professors i alumnes ens vam posar a treballar sobre la idea. El curs 2015/16, aquest mateix grup d'alumnes va començar a materialitzar la idea de l'hort, però ha estat enguany quan l'empresa ha avançat de manera important, de la mateixa manera que s'ha incrementat la quantitat i qualitat de les trobades entre joves i avis, afavorint l'ensenyament i l'aprenentatge d'uns i altres a través del Treball Cooperatiu i de l'Aprenentatge-Servei.

Amb molta satisfacció constatem que el projecte s'ha mantingut en el temps, promoció rere promoció, ampliant les activitats de col.laboració i d'aprenentatge recíproc, això sí, amb un nexe en comú: el nostre hort.

"CUINES VALENTES": EL PROJECTE QUE CONNECTA L'AGRICULTURA I L'ALIMENTACIÓ ECOLÒGICA AMB ELS ÀPATS EN FAMÍLIA

  El curs 2016/17 els alumnes de 4t E dins el currículum, com a matèria específica, porten a terme el projecte "Cuines Valentes". Amb la direcció de la professora  de ViP, Anna Ferrando, els alumnes han treballat continguts clau en agricultura ecològica a través del treball a l'hort; conceptes d'alimentació saludable amb activitats de cuina a classe i a casa; i, especialment, han potenciat els aspectes afectius durant els àpats. També han treballat aspectes d'emprenedoria, emfatitzant el foment de l'alimentació ecològica i iniciant un primer contacte amb la promoció de l'agricultura amb els més petits, els alumnes de la Llar d'Infants Municipal.

  El projecte s'interrelaciona amb "Connectats amb la terra" i amb "Infusión de valores" i aprofita el guardó aconseguit el curs passat amb les Beques "Educar Menjant" de la Fundació Jaume Casademont per a costejar moltes de les activitats realitzades. A més, aprofita totes les experiències viscudes per a guiar els alumnes a la redacció de la memòria escrita i l'exposició oral demanades a la matèria de Projecte de Recerca, matèria obligatòria a 4t d'ESO.

   A partir d'aquesta experiència i al llarg dels cursos següents, l'elaboració d'esmorzars saludables de manera cooperativa, amb productes de l'hort i respectant uns bons hàbits d'estar a taula, ha estat una activitat habitual especialment en moments d'inici, final o celebració de la resta de projectes que s'engloben en l'"Hortalitza't Norfeu".

     També s'ha potenciat l'alimentació ecològica i saludable, tant dels alumnes com de la resta de la comunitat educativa, a través de la difusió a les xarxes socials dels productes de l'hort i dels plats cuinats per alumnes, famílies i professors a les seves respectives cases.

EL PROJECTE DE 3r D QUE APOSTA PER L'HORT: CONSTRUÏM L'HORT, TEIXIM ARRELS.

També el curs 2016/17, des de la matèria de biologia amb el professor de Ciències Àngel Llagostera,  i amb algunes actuacions des de tutoria i matemàtiques, els alumnes de 3r D (grup de refoç) van dedicar unes dues hores setmanals al projecte "Construïm l'hort, teixim arrels". Aquesta va ser la primera vegada que més d'un grup d'alumnes treballaven l'hort, i per tant, que es començava a concebre el Projecte "Hortalitza't" com a tal, és a dir, com a la suma globalitzada de diferents subprojectes que van fent avançar el projecte inicial.

Aquests alumnes de 3r d'ESO van ser els encarregats de construir la valla de protecció, les jardineres i una bona part dels bancals de conreu. També van calcular volums, superfícies i pressupostos relacionats amb algunes qüestions tècniques de la construcció de l'hort.

Per suposat, la majoria del material utilitzat va ser un material ecològic, i sovint, reutilitzat. Tendència que encara ara es manté en tot allò que suposa anar construint o millorant l'espai físic de conreu.

Recordem la duresa d'aquest treball, ja que no sempre va ser fàcil mantenir la  cooperació  entre els membres del grup d'alumnes ni la  coordinació amb la resta de companys d'altres grups, que també cuidaven de l'hort, alhora que desenvolupaven els diferents projectes engegats. Però també, aquest primer any de "Construïm l'hort, teixim arrels" va suposar la coordinació i el treball en equip de varis professors i professores de diferents departaments i nivells. I per sort, aquesta tendència ha anat augmentant amb el pas dels cursos, de manera que tot i que tímidament, l'hort es va veient com un recurs pedagògic important de centre, no únicament lligat a un grup classe o a un departament didàctic.

Pel que fa al treball amb els alumnes, l'experiència ens ha demostrat que quan volem que una nova promoció d'alumnes comenci a participar al projecte "Hortalitza't Norfeu", cal que ho faci sota els paràmetres de "Construïm l'hort, teixim arrels".

BENVINGUTS, ALUMNES DE LA USEE! "ANEM A L'HORT!"

  El curs 2016/17 és el primer que l'institut acull una Unitat de Suport a l'Educació Especial (USEE) i que compta amb la incorporació de noves professionals especialistes que han atès enguany un total de sis alumnes amb necessitats educatives especials.

  El treball de la terra -amb la manipulació d'eines, la responsabilitat en la cura de les plantes, l'aprenentatge del vocabulari específic i de les rutines planificades- facilita un treball globalitzador i significatiu per a tots i cadascun dels alumnes que hi participen al projecte "Anem a l'hort!". Sense cap mena de dubte, s'enriqueix el projecte global de manera que s'amplia la missió inclusiva, de convivència i d'aprenentatge dels seus objectius. A més a més, permet generar sinèrgies transformadores dins i fora del grup, dins i fora del centre.

  Esperem que d'aquest projecti neixin vocacions formatives i laborals relacionades amb el treball de la terra, uns oficis que fan dels seus professionals grans persones.

L'INSTITUT PARTICIPA A "INFUSIÓN DE VALORES" AMB EL SEU PROJECTE "HORTALITZA'T NORFEU!"

  Per primer cop, el nostre institut s'ha incorporat a la xarxa social de "Acción Magistral", una iniciativa amb suport econòmic de la FAD (Fundación de Ayuda a la Drogadicción), de la mà del grup "Infusión de valores". Aquest grup està liderat per Avelino Carrascosa i Salud Molina, dos professors de l'escola d'Educació Especial "Luís Pastor" de Motril que porten ja molts cursos treballant l'horticultura ecològica i compartint els seus coneixements amb altres centres i alumnes, aportant una gran dosi de saviesa i generositat.

  En total som més d'una desena de centres d'arreu de l'Estat Espanyol que pengem a través de la xarxa les nostres idees i experiències. És destacable com la relació virtual esdevé presencial a partir d'inicatives tan destacables com la de l'escola de Motril, que ens envia planter preparat als seus hivernacles per tal que cadascun dels centres el trasplantem als nostres horts.

  D'altra banda, des de l'INS Cap Norfeu vam trobar oportú poder organitzar un viatge a Granada, per tal de conèixer els companys que tan generosament ens enviaven les plantes i ens ensenyaven tantes coses a través dels tutorials.

HORTALITZA'T NORFEU!, UN DELS PROJECTES SELECCIONATS A LA CONVOCATÒRIA "FEM EDUCACIÓ" DE LA FCIÓ. BOFILL.

  El nostre és un hort per a la inclusió, la convivència i l’aprenentatge a partir del conreu ecològic. Però el propòsit és que el proper curs 2017-18  s’hi treballi també la bioconstrucció i el control intel.ligent a través de la programació amb arduino, ja que un dels nostres alumnes de Batxillerat, l’Oriol Serra, proposa amb el seu Treball de Recerca convertir aquest espai de cultiu en un hort intel.ligent.

  Aquesta iniciativa ha rebut el suport del nostre centre i també de la Fundació Jaume Bofill, ja que ha estat seleccionada d’entre més de quaranta propostes, per a rebre un recolzament tècnic i econòmic, en col.laboració amb la Fundació Goteo (Cívic Crowdfunding for Social Innovation).

  Així doncs, a partir del 7 de setembre de 2017 es farà pública la campanya de micromecenatge “Hortalitza’t Norfeu”, a través de la qual s’intentarà recollir el suficient capital per a poder adquirir el material necessari per a la construcció del smart-hort. El petits mecenes rebran una recompensa simbòlica, a més de la satisfacció d’haver col.laborat en la millora i eficiència ecològica del nostre hort urbà.

  Desitgem que l’aportació econòmica de la Fundació Bofill i dels futurs col.laboradors, així com l’assessorament de la plataforma goteo.org, pel que fa a la campanya de crowdfunding, sigui tot un èxit i que la iniciativa es pugui fer realitat.

HORTALITZA'T NORFEU PARTICIPA AMB ÈXIT A LA CAMPANYA DE MATCHFUNDING

Durant bona part del primer trimestre del curs 2017/18 s'ha estat portant a terme una interessant campanya de crowdfunding guiat i apadrinat per la Fundació Bofill i la Fundació goteo.org.

Tot un repte que s'ha vist complert gràcies a la feina d'alumnes, professors i comunitat educativa i a la generositat de gairebé una seixantena de col.laboradors que han realitzat aportacions econòmiques d'entre 5 i 100 euros per a cofinanciar les despeses del Projecte "Hortalitza't Norfeu".

La confecció de cartes d'agraïment i recompenses per als micromecenes ha estat responsabilitat dels alumnes de 4t D, dins les activitats d'emprenedoria de le matèries de matemàtiques i francès.

BIOCONSTRUCCIÓ: TRADICIÓ, ARTESANIA I CURA DEL MEDI AMBIENT

Els alumnes que han configurat 3r D i 4t D durant el bienni 2017-2019 han estat els protagonistes del projecte "Bioconstrucció". Un projecte multidisciplinar i d treball cooperatiu aplicat des de les àrees de Ciències Socials, Matemàtiques, Projecte de Recerca i Tutoria que ha consistit en la construcció d'una caseta per les eines de l'hort, partint del coneixement teòric sobre l'impacte de la indústria de la construcció tradicional i la pràctica de la bioconstrucció. El punt fort del projecte, però, ha estat la construcció artesanal i ecològica dels maons i la posterior construcció de la caseta.

SMART-HORT: DISSENY I CONSTRUCCIÓ D'UNA TAULA DE CULTIU AUTOMATITZADA.

Per primer cop, el curs 2018/19, s'ofereix l'hort als alumnes de 2n de Batxillerat per tal de poder realitzar les seves investigacions a través dels TdR.

Un dels alumnes de la modalitat de Ciències, l'Oriol Serra, de seguida va tenir clar que volia experientar en l'àmbit de l'agricultura ecològica i l'eficiència del consum d'aigua. I amb aquest objectiu va treballar de valent en el disseny i construcció d'un sisitema de rec automatitzat i controlat per dispositius mòbils, gràcies a la programació amb arduino.

Aquest treball, així com el vídeo tutorial, es pot consultar en els següents enllaços.

Cal dir, que l'alumne va ser guardonat amb el premi UdG de l'Eficiència energètica i amb l'accèsit al concurs de TdR de l'Ajuntament de Roses.

"PROMOCIONEM L'HORT" UN TDR de 2n DE BATXILLERAT ASSESSORANT LA INCIATIVA EMPRENEDORA DELS ALUMNES DE 4t D

El nostre alumne de 2n de Batxillerat, Jordi Abad, ha basat el seu Treball de Recerca en millorar la promoció del nostre hort ecològic dins la comunitat educativa, en especial pel que fa a la compra dels productes de l'hort.

En Jordi ha dissenyat i aplicat un pla de màrqueting, tot fent d'assessor dels alumnes de 4t d'ESO que porten a terme el proyecte "Emprenedoria: El dimarts, mercat".

El seu treball recull l'estudi dels punts forts del projecte dels companys de 4t, però també tots aquells consell de millora. També l'ha acompanyat la construcció d'una pàgina web per a facilitar la venda en línia del productes.

ELS ALUMNES DE 3r E ENGEGUEN "LES FLORS SÓN DE TOTHOM".

Aquest curs 2018/19 s'ha iniciat una nova empresa, aquesta vegada, entrant en l'àmbit de la jardineria ecològica. El nou projecte s'ha ideat a partir d'una de les experiències compartides de "Infusión de valores", més concretament, està basada en el Projecte "Las flores son de todos" de l'escola Luís Pastor de Motril. 

Des del nostre centre, i des del treball de l'àrea de Ciències Naturals, els alumnes de 3r E han iniciat aquest curs el subprojecte "Les flors són de tothom". Aquest treball, iniciat al setembre de 2018, a mig termini aspira aconseguir una zona de conreu de plantes ornamentals ecològiques en un espai de pati on s'ha instal·lat una antiga barca de pesca, per a la decoració, el gaudi i  posteriors plantacions en els jardins, places i parcs del municipi, amb la col·laboració de les escoles d’infantil i primària de Roses i el Servei de Jardineria de l'Ajuntament.

"Les flors són de tothom" està dissenyat en dues fases. La primera ha començat el present curs, i té com a objectiu preparar una gran jardinera  a partir de la reutilització d'un bot auxiliar de pesca de l'art de l'encerclament. La segona fase del projecte, que es preveu portar a terme el curs 2019/20, té com a objectiu organitzar tallers de jardineria i floricultura amb nens de les escoles veïnes, de manera que les flors plantades i conreades en el nostre institut puguin ser, posteriorment, plantades a les zones verdes del nostre municipi, amb la col·laboració del servei de Jardineria de l’Ajuntament de Roses.

HORTALITZA'T PEL MÓN: UNA MANERA DE FER AMICS I COMPARTIR CONEIXEMENTS

El curs 2016/17 els alumnes de 4t E van visitar el Centre d'Educació Especial "Luís Pastor" de Motril (Granada) amb l'objectiu de conèixer els amics que ens enviaven planter al nostre hort. El curs 2017/18 els alumnes de 4t D van viatjar a Granollers (Barcelona) primer, i van acollir després a Roses, els companys de l'INS Antoni Cumella per intercanviar experiències i coneixements en relació al cultiu ecològic de l'hort escolar i els projectes desenvolupats a partir del seu "Handword.coop" i el nostre "Hortalitza't Norfeu!".

I de l'aprenentatge acumulat en cursos anteriors, enguany s'ha volgut donar estructura a les relacions amb altres centres escolars per a compartir i fer amics. Així doncs, el curs 2018/19 s'ha aprofundit en la comunicació intercentres, liderada des de les àrees de Llengua Catalana i Llengua Castellana, a través del correu postal i l'enviament de llavors ecològiques de recol.lecció pròpia. També s'ha aprofitat per fer una visita a l'hort de l'INS Cendrassos de Figueres amb els alumnes de 4t D d'enguany.

"HORTALITZA'T PEL MÓN": DONEM VISIBILITAT AL NOSTRE PROJECTE.

El curs 2018/19 també s’han pogut fer progressos significatius en la visibilitat del nostre Projecte, dins i fora del nostre institut i del nostre municipi. Tot plegat ha fet possible que la millora en la promoció de l'agricultura ecològica i l'alimentació no hagi estat només a través de l'augment del nombre de professors i alumnes participants, ni de l'augment d'escoles, professors i estudiants externs que han pogut utilitzar, encara que breument, el nostre hort com a recurs d'aprenentatge, aquest curs hem tingut la sort de poder explicar el nostre projecte tant en els mitjans de comunicació (televisió local i premsa comarcal) com en les trobades educatives i pedagògiques en què hem pogut participar, amb o sense alumnes. Eren accions que no havien estat previstes a l'inici del curs, però que han anat sorgint i han elaborat les directrius d'un últim subprojecte "Hortalitza't per al món", el plantejament que fa que el nostre hort salti les parets del centre i comparteixi la il·lusió per transmetre els valors i el coneixement ecològics  a través de l'exposició dels nostres petits èxits.

UNA NOVA INICIATIVA DES DEL SIEI: "ECOTEATRE: TEATRE INCLUSIU PER A LA PROMOCIÓ DELS HÀBITS D'ALIMENTACIÓ I VIDA SALUDABLES."

Els alumnes i professores del SIEI han mostrat una gran iniciativa i implicació aquest 2018/19, ja que a més de treballar a l'hort, han ideat, dissenyat i dut a terme el subprojecte "Ecoteatre". Aquest és un teatre inclusiu per a la promoció de l'alimentació ecològica i hàbits de vida saludables. El gran èxit de la idea és la unió de la necessitat de treballar l’alimentació saludable en nens i adolescents amb el cultiu de l'hort ecològic, tot això combinat amb la representació teatral dirigida i protagonitzada pels alumnes del SIEI, en col·laboració amb altres estudiants voluntaris de 3r d'ESO i dirigida al públic infantil d’escoles i llars d’infants del municipi i voltants. Durant la visita dels més petits a l'institut s’inclou la representació de l'obra educativa, l'organització d'activitats psicomotores i la realització d'una visita i un taller a l’hort ecològic del pati, tots plegat, desenvolupat per alumnes i professores participants en el Projecte “Hortalitza’t Norfeu” i altres voluntaris.

1 / 1

Please reload

IMG-20170322-WA0001.jpg
IMG-20171109-WA0019.jpg
IMG_1921.JPG
bottom of page