top of page

CURS 2018/19

IMG-20190620-WA0041.jpg
foto teatre.jpg
50739739_126310658411844_455688959359517
plantant flors.2.png
IMG_9286.JPG
IMG_20190620_184211_598.jpg

 El curs 2018/19 els Aprenents i els alumnes dels grups de reforç i SIEI han continuat treballant de valent amb el Projecte "Hortalitza't Norfeu!" . S'ha mantingut oberta la porta de l'hort, com a recurs pedagògic, a altres departaments i matèries. I enguany un nou TdR de 2n de Batxillerat s'ha interessat per la proposta, aquesta vegada des d'Economia, en Jordi Abad ha treballat com "Promocionem l'hort", elaborant un Pla de màrqueting amb web de vendes en línia, inclós, i un assessorament directe als alumnes de 4t D en el seu projecte d'emprenendoria.

Aquest ha estat també el curs de la promoció del Projecte més enllà de les parets del nostre centre, amb la participació en actes de recollida de premis, votacions on line, participació a simposis i escoles d'estiu, i ampliant el contacte amb altres centres que també conreen un hort ecològic.

 A nivell organitzatiu, pel que fa al desenvolupament del Projecte "Aprenent", aquest curs s'ha augmentat molt el nombre d'alumnes participants en el programa. Un total de 18 alumnes, nou de 3r d'ESO i 9 més de 4t d'ESO, han realitzat estades formatives en empreses del municipi, durant algunes de les hores del seu horari lectiu. Enguany, tots aquests alumnes han estat atesos des del grup de reforç del seu nivell, i a més, cal destacar- que un dels participants de 4t d'ESO, a més, era alumne atès des del SIEI.

Aquest curs ha estat el curs on s'han portat a terme canvis importants en l'avaluació i la qualificació dels alumnes. Més enllà del canvi de rang i nomenclatures (s'abandona l'insuficient, suficient, bé, notable i excel.lent per un N.A., A.S., A.N. i A.E.), de l'avaluació dels àmbits digital i d'autonia personal i social, de la devaluació del Projecte de recerca de 4t d'ESO i els Treballs de Síntesi, més enllà de l'estrena a l'Educació Secundària d'un sistema informàtic anomenat "Esfera", professors i alumnes han hagut d'enfrontar-se a la desaparició de les proves d'avaluació extraordinàries de setembre, per a realitzar-les els últims dies del mes de juny.

La qüestió és que aquest curs, tot i que la sensació subjectiva ha estat la d'un any complicat i amb dificultats per a poder fer un bon seguiment de les estades formatives i el seguiment escolar dels alumnes "Aprenents", donat l'alt nombre de participants, els resultats al mes de juny (i amb l'avaluació extraordinària ja feta) ha estat dels millors dels últims cursos. De 4t d'ESO han acreditat els 9 alumnes (100%) i de 3r d'ESO ha promocionat 8 dels 9 alumnes (88,8%). Per primera vegada en molt de temps, les valoracions de les pràctiques han estat millor per als alumnes de 3r d'ESO que per als de 4t d'ESO, on tots els alumnes menys un, eren novells en el programa, igual que els participants de 3r.

"ANEM A L'HORT" i "ECOTEATRE", L'APORTACIÓ DEL SIEI A L'"HORTALITZA'T NORFEU!"

Els alumnes del SIEI del centre participen en projectes relacionats amb l’hort ecològic del pati des del curs 2016/17, moment en el que es va posar en funcionament la, en aquells moments anomenada, USEE. Aquest curs, mentre hi treballen, juntament amb el professorat detecten que hi ha un gran nombre d’adolescents i d’infants amb mals hàbits alimentaris i de salut. Aleshores dissenyen i porten a terme  “Ecoteatre”, un projecte que engloba el teatre inclusiu i la promoció dels hàbits d’alimentació i vida  saludables en infants.  Trien i adapten un conte infantil amb missatge pedagògic, confeccionen l’atrezzo i els decorats, assagen els seus papers i representen l’obra davant dels alumnes d’educació infantil d’escoles properes, a la vegada que  treballen conjuntament amb d'altres estudiants voluntaris que els ajuden  amb els papers secundaris del conte,  amb els tallers i la visita a l’hort ecològic, i la realització d’activitats psicomotrius per als visitants: els nens i nenes d'educació infantil de les escolers Joaquim Gifre (Garriguella), Jaume Vicens Vives (Roses) i la Llar Municipal "El franquet", també de Roses.

EMPRENEDORIA: DIMARTS MERCAT I PROMOCIONEM L'HORT: UN TREBALL COOPERATIU ENTRE EL PROJECTE DE RECERCA (4t ESO) I EL TDR (2n BAT)

El curs 2018/19 ha estat un bon any de promoció i emprenedoria del nostre hort. Els alumnes de 4t D, molt motivats per les activitats de mercat, han trobat la gran ajuda d'en Jordi Abad, un alumne de 2n de Batxillerat de la modalitat de Ciències Socials, que ha elaborat el seu Treball de Recerca a partir de la creació d'un Pla de Màrqueting per al nostre hort.

El projecte, basat en la venda i promoció dels productes ecològics del nostre hort, consisteix en organitzar periòdicament petits punts de venda al pati o a fires municipals, on s'ofereixen llavors, planter, verdures i hortalisses recol.lectats pels nostres alumnes. A més a més de la cura dels productes, s'ha treballat la comptabilitat i l'organització de l'activitat  des de diferents matèries curriculars. Aquest curs, gràcies a l'ajuda d'en Jordi i la creació d'una pàgina web de venda en línia, s'han aconseguit més donatius que els cursos anteriors, tots ells, adreçats directament a la continuïtat del projecte.

CONSTRUÏM L'HORT, TEIXIM ARRELS: ELS ALUMNES DE 3r S'ESTRENEN A L'HORT, I ENGEGUEN LES FLORS SÓN DE TOTHOM.

Aquest curs 2018/19 s'ha iniciat una nova empresa, aquesta vegada, entrant en l'àmbit de la jardineria ecològica. Des del treball de l'àrea de Ciències Naturals, els alumnes de 3r E han iniciat aquest curs el subprojecte "Les flors són de tothom". Aquest treball, iniciat al setembre de 2018, a mig termini aspira aconseguir una zona de conreu de plantes ornamentals ecològiques en un espai de pati on s'ha instal·lat una antiga barca de pesca, per a la decoració, el gaudi i  posteriors plantacions en altres escoles, jardins, places i parcs del municipi, amb la col·laboració de les escoles d’infantil i primària de Roses i el Servei de Jardineria de l'Ajuntament.

"Les flors són de tothom" està dissenyat en dues fases. La primera ha començat el present curs, i té com a objectiu preparar una gran jardinera  a partir de la reutilització d'un bot auxiliar de pesca de l'art de l'encerclament. La segona fase del projecte, que es preveu portar a terme el curs 2019/20, té com a objectiu organitzar tallers de jardineria i floricultura amb nens de les escoles veïnes. 

BIOCONSTRUCCIÓ

Els alumnes que han configurat 3r D i 4t D durant el bienni 2017-2019 han estat els protagonistes del projecte "Bioconstrucció". Un projecte multidisciplinar i de treball cooperatiu aplicat des de les àrees de Ciències Socials, Matemàtiques, Projecte de Recerca i Tutoria que ha consistit en la construcció d'una caseta per les eines de l'hort, partint del coneixement teòric sobre l'impacte de la indústria de la construcció tradicional i la pràctica de la bioconstrucció. El punt fort del projecte, però, ha estat l'elaboració artesanal i ecològica dels maons i la posterior construcció de la caseta. A més, aquest és un projecte guardonat en el XII Premi Federico Mayor Zaragoza, organitzat pels Amics de la UNESCO  de Tortosa, amb la temàtica "Salvem el planeta".

APRENENT AMB ELS AVIS: CONNECTATS AMB LA TERRA

Aquest és el sisè curs que els avis del Casal del Pescador i els alumnes algun dels nostre grups de reforç i PDC "Aprenents" col.laboren "Aprenent amb els avis", i en fa quatre que el principal nexe en comú és el nostre hort ecològic del pati. Enguany els alumnes de 3r E han preparat una trobada commemorativa amb els socis del Casal, on es van passar tots els vídeos editats durant ots aquests cursos d'intercanvi de coneixements. D'altra banda, s'ha continuat realitzant les activitats habituals del projecte, intercanviat habilitats de joves i avis.

HORTALITZA'T PEL MÓN

Des del curs 2016/17 el projecte "Hortalitza't" incentiva el treball en xarxa i impulsa la curiositat dels alumnes participants per conèixer altres centres i joves que també hi treballin un hort ecològic. Aquest curs 2018/19 s'ha aprofundit en la comunicació intercentres, liderada des de les àrees de Llengua Catalana i Llengua Castellana, a través del correu postal i l'enviament de llavors ecològiques de recol.lecció pròpia. En total, s'ha pogut establir comunicació escrita bidireccional amb centres de Granada, Valladolid, Guadalajara, Granollers i Figueres.  També s'ha aprofitat per fer una visita a l'hort de l'INS Cendrassos de Figueres.

Aquest curs 2018/19 s’han fet, també, progressos significatius en la visibilitat del nostre Projecte dins i fora del nostre institut i del nostre municipi, ja que hem tingut la sort de poder explicar el nostre projecte tant en els mitjans de comunicació (televisió local i premsa comarcal) com en les trobades educatives i pedagògiques en què hem pogut participar, amb o sense alumnes. Hi destaquem: l'exposició explicativa a l'acte d'entrega de premis del HEE a Barcelona, la participació a l'espai El mirador de Tv Empordà o l'exposició, per part de les professores, del projecte a Simposis, Jornades o Escoles d'Estiu.

Please reload

bottom of page