top of page

CURS 2016/17

 El curs 2016/17 serà recordat durant molt de temps com "l'any de l'hort". I és que tot i que ja portàvem varis cursos treballant en la construcció d'un hort i el conreeu de la terra al pati de l'institut, enguany s'ha aconseguit avançar molt i transformar realment una zona estèril i desaprofitada en un ric espai de vida i producció de verdures i hortalisses ecològiques.

 Pel que fa als resultats acadèmics, els cinc alumnes de 4t d'ESO implicats en el Projecte de Diversificació han assolit un 100% d'aprovats al juny, un gran èxit que també ha estat extensiu a la resta del grup de reforç si hi comptem la convocatòria de setembre. A més a més, els resultats són també molt afalagadors, ja que un 60% de l'alumnat d'aquest grup ha pogut continuar estudis post-obligatoris en el CFGM que desitjava en primera opció, i només un 20% han abandonat la seva formació per a intentar accedir al món del treball, això sí, ja Graduats en ESO.

 En canvi, pel que fa als alumnes de 3r d'ESO del Projecte "Aprenent" ha continuat la tendència de  mals resultats acadèmics que no acabem de poder millorar. Dels set alumnes participants, poc més de la metitat han promocionat (57,14%). La resta o bé han abandonat la seva formació o bé estan repetint curs amb molt poques opcions de reconduir el seu camí acadèmic.

  La diferència en la resposta de l'alumnat del Projecte a 3r d'ESO en comparació amb la madueresa i gran èxit acadèmic i formatiu aconseguit a 4t d'ESO, ens farà replantejar-nos de cares al proper curs l'organització del Programa de Diversificació curricular durant els últims cursos de l'etapa obligatòria, així com intentar potenciar, encara més, els Projectes d'Aprenentatge a tercer.

BENVINGUTS, ALUMNES I PROFESSORES DE LA USEE: "ANEM A L'HORT"

Aquest és el primer curs que comptem amb la incorporació de professionals específics per a la gestió d'una Unitat de Suport a l'Educació Especia (USEE). Gràcies a elles enguany s'han pogut incloure un total de sis alumnes -dos a primer, tres a segon i un a tercer- amb necessitats educatives específiques derivades de R.M. o T.E.A. 

Dins de les atencions específiques desenvolupades des de la USEE, de seguida s'ha valorat molt positivament la utilització de l'hort escolar com a recurs pedagògic. Per aquest motiu, aquest companys s'hi han afegit al treball i cura de l'hort a través del projecte "Anem a l'hort".

CONSTRUÏM L'HORT, TEIXIM ARRELS

La construcció del nostre hort ecològic al pati és una bona oportunitat per a potenciar la participació i la implicació de l'alumnat en les activitats proposades des de l'institut. Especialment per a aquells alumnes amb dificultats per compartir, acceptar les normes i treballar en equip. Per aquest motiu, des de l'àrea de ciències naturals i tutoria de 3r ESO D (grup de reforç i de diversificació curricular), s'ha posat en marxa "Construïm l'hort, teixim arrels". Un treball actiu cap a la construcció d'un espai comú, en col.laboració amb els companys de classe, i en coordinació amb els altres companys (4t E i USEE) que també treballen l'hort. Tot un repte per al treball cooperatiu entre alumnes, i també entre professors de diferents departaments i diferents equips docents. Tot plegat, amb uns resultats que quedaran arrelats al centre, i segurament, també a la memòria de tots aquells que hi han participat.

CUINES VALENTES

Després de rebre la nostra segona beca "Educar Menjant" per part de la Fundació Jaume Casademont, enguany s'ha aconseguit organitzar el Projecte "Cuines Valentes" dins el currículum ordinari dels alumnes, dins d'una de les franges de matèries optatives específiques de 4t d'ESO. A més a més, aquesta matèria ha estat impartida per la professora Ana Ferrando, del Departament de Visual i Plàstica, i ha permès portar a terme durant tres hores a la setmana un important treball amb els alumnes, les famílies i la comunitat educativa adreçat a l'alimentació saludable, l'agricultura ecològica i l'emprenedoria.

APRENENT AMB ELS AVIS: CONNECTATS AMB LA TERRA

Un curs més hem establert una relació de col.laboració amb el Casal del Pescador-Jubilats del mar de Roses. I aquest any hem fet un pas més en el nostre projecte d'APS, ja que hem fet un nou intercanvi de coneixements amb els avis connectant els seus sobre la terra amb els dels nostres joves, sobre la utilització del mòbil. Els avis han tornat a visitar-nos i a canvi, nosaltres hem organitzat un taller, en horari extraescolar, per a ensenyar als socis del Casal que ho desitgessin a millorar les seves destreses amb la utilització dels seus dispositius mòbils.

HORTALITZA`T

Són ja tants projectes innovadors els que giren al voltant del nostre hort escolar ecològic que hem decidit trobar un nom que els pogués englobar a tots. Els alumnes de 3r d'ESO han proposat "Hortalitza't Norfeu!" i sembla que està arrelant a la comunitat educativa, especialment des de l'aparició a xarxes socials com instagram, on pengem periòdicament els avenços que els respectius grups i projectes realitzen amb la seva activitat.

Així doncs, dins el Projecte "Hortalitza't, Norfeu!" trobem l'"Anem a l'hort" dels alumnes de la USEE, el "Construïm l'hort, teixim arrels" del alumnes de 3r D, i "Cuines Valentes", "Connectats amb la terra" i "Emprenendoria" dels alumnes de 4t d'ESO.

El més positiu d'aquest nom, pensem, és que permet incloure més projectes i iniciatives, tant pel que fa als alumnes atesos pel Departament de Diversitat, com per a la resta d'alumnes del centre, així com l'obertura d'un recurs pedagògic tant potent com l'hort, a la resta de departaments didàctics que ho desitgin.

INFUSIÓN DE VALORES

I aquest curs també ha estat un any propici per al treball en xarxa amb altres centres escolars d'arreu de l'Estat Espanyol que utilitzen l'hort escolar com a recurs pedagògic innovador i transformador. Liderat pel centre d'Educació Especial "Luís Pastor" de Motril (Granada), encarregat de coordinar els més d'una dotzena dels diferents centres de Girona, Barcelona, Valladolid i Granada i de gestionar l'intercanvi de planter i experiències.

La motivació dels nostres alumnes de 4t en relació a aquest projecte va ser tan bona que des del centre se'ls va ajudar a organitzar un viatge a Granada per tal de conèixer en persona els nostres amics i companys.

Please reload

bottom of page